Vauva-arjen vinkit

- Olen sinun tukenasi

Kiva nähdä sinut täällä!

Tältä sivulta löydät neuvoja vauva arkeasi helpottamaan. 
Mikäli toivoisit, jotain tiettyä tietoa/materiaalia jatkossa luettavaksi niin otan mielelläni vastaan viestejä ja kehittämisehdotuksia.
s-posti: doulasi.nora@gmail.com

Vinkit itkuisen vauvan rauhoitteluun -The happiest baby menetelmällä

Vastasyntyneellä on monesti kahden viikon iästä lähtien havaittavissa vatsanväänteitä, masuvaivoja, jotka ovat ihan tavallisia pienelle vauvalle. Suolisto on vielä kypsymätön ja vauva vaatii totuttelua kohdun ulkopuoliseen elämään. Vatsavaivat ovat kuitenkin vauvan lisäksi kurjia vanhemmille, sillä vanhemmat voivat kokea avuttomuutta, univelkaa levottomista ja itkuisista, valvotuista öistä. 

Mikäli mahdollista niin vuorotelkaa kumppanin kanssa yövalvomista. Jos imetät niin voit lypsätä maitoa myös talteen, jolloin vauvan toinen vanhempi voi hoitaa yhden syötöistä, jotta saat nukuttua hieman pidemmän pätkän. Samoin jos vauva on pulloruokinnalla. Vaihtakaa vahtivuoroa, älkää valvotko yhdessä. Näin molemmat saa jonkin yön pätkistä nukuttua. 

Tärkeää itkuisen vauvan hoidossa on kuitenkin pitää silmällä vauvan turvamerkkejä. Eli hän jaksaa syödä hyvin ja tehokkaasti/säännöllisesti, pissavaippoja tulee <5 päivässä ja vähintään yksi kakkavaippa, vauva osoittaa nälkäänsä nälkäviesteillä. Mikäli vauvan voinnissa on yhtään merkkejä syömisen haasteesta, vauvan väsähtämisestä, olethan yhteydessä neuvolaan tai synnytyssairaalaan pikimmiten.

Moro refleksi- kokeile kapalointia

Vastasyntyneellä on tahdosta riippumaton moro refleksi, jolloin vauva herkästi unissaan säpsähtää ja kädet lentävät sivuille. Tämä on yksi syy monesti siihen, miten vauva havahtuu kesken unia ja saattaa pelästyä ja herätä itkuun. 

Tähän voit kokeilla apukeinona kapalointia. Kapalointi vaatii harjoittelua sinulle ja vauvalle. Kapalo täyty pukea vauvalle jämäkästi, jotta hänen kätensä pysyvät sisäpuolella. Älä huolestu, jos vauva näyttää aluksi merkkejä tyytymättömyydestä. Kapalo tuo vauvalle rauhaa ja turvallisuutta. Kaplo voi olla esimerkiksi Swaddle up tai hyvin hengittävä, neliön mallinen riittävän kookas kangas. Valmiita kapalointi kankaita on myös lasten tarvikeliikkeessä saatavilla. 
Kokeile ohjeen mukaan. Kapaloinnista tulossa pian uusi ja hieno kuvitus. 

Kun yhdistät kapalointiin vielä Ssss äänen ja kylkimakuulla rauhallisen keinuttelu, vauva monesti rauhoittuu kuuntelemaan tuttua kohdun kohinaa muistuttavaa ääntä, joka tuo turvallisuutta. 

Laita kommenttia alle, mitä olet ollut mieltä kapaloinnista.

Katso myös hyvä video kuinka Dr. Harvey Karps opettaa- The happiest baby menetelmää vanhemmalle. 


Vauva-arjen selviytymis pakkaus

Synnytystä ennen voi olla hankala miettiä
lapsivuodeaikaa. Millaisia ne ensimmäiset viikot

vauvan kanssa tulee konkreettisesti olemaan? Miten imetys onnistuu kun perheessä saattaa olla myös muita pienokaisia? Miten kotityöt ja ruoanlaitto?Tukiverkosto?

 
Lapsivuodeaikaan kannattaa valmistautua
etukäteen, niin kotiin palaaminen vauvan kanssa
sujuu sutjakkaammin. Voit myös koota itsellesi imetystä varten pienen vauva-arjen
pakkauksen/korin/laatikon, joka helpottaa imetystä ja tuo sinulle ja vauvallesi mukavuutta, sujuvuutta.


Alla vinkkejä, mitä kautta voitte valmistautua vauvan tuloon.