en-Vinkit imetyksen ensipäiviin vauvan kanssa

04/04/2023

Hermostuuko vauva herkästi rinnalla?


Yritä ottaa vauva rinnalle heti ensimmäisistä nälkämerkeistä niin hänellä on aikaa rauhassa hakea rintaa. Muista kuitenkin, että nälkäviestien tulkitsemiseen menee tuoreilla vanhemmilla hieman aikaa- opit tämän kyllä pian. <3


Jos vauva hermoilee, hänet kannattaa rauhoitella ensin ja yrittää sitten uudelleen. Jos mahdollista, pyydä rauhoitteluun toisen aikuisen apua. Vauvalle jutteleminen rauhallisella äänellä rauhoittaa myös vauvaa ja vanhempaa.


Voit kokeilla myös takakeno-asentoa, jossa vauvan luontaiset rinnalle hakeutumisen vaistot pääsevät vauhtiin. Jos vauvaa harmittaa imuotteen löytyminen, rintaa voi kokeilla tarjota C-otteella.


Maito nousee & rinnat pingoittuneet?

Voimakkaampi maidonnousu tapahtuu yleensä 3-4 päivän päästä vauvan syntymästä, mutta maito saattaa nousta myös myöhemmin. Pingoittuneiden rintojen kanssa olo voi olla tukala. Rinnoissa on maitoa, mutta osa pinkeydestä johtuu kudosturvoksesta. 

Pehmittele ja muokkaa rinnanpäätä ennen vauvan syöttöä painelemalla sormenpäillä nännin ympäriltä muutaman minuutin ajan. Tätä kutsutaan RPS-tekniikaksi (Reverse Pressure Softening = paineluhieronta). Näin vauvakin saa rinnasta paremman otteen. Viileä pakkaus tai kostutettu riepu auttaa turvotukseen ja helpottaa oloa.

Unelias pienokainen?

Vastasyntyneet ovat monesti uneliaita ja heitä voi olla vaikea saada syömään tarpeeksi usein, eli vähintään 8-12 kertaa vuorokaudessa. Väsynyttä pienokaista voi herätellä vähentämällä vaatteita, vaihtamalla vaipan ja ottamalla olalle. Puolisot ovat tässä yleensä loistavia herättelemään vauvaa äidin rinnalta.

Jos vauva ei innostu imemään, rinnasta voi puristaa maitopisaroita houkuttimeksi tai tarjota muutama millilitra lypsettyä maitoa vauvalle pienestä kupista. Tämä virkistää ja motivoi vauvaa alkaa syömään.

Kipeät rinnat?

Jos maitotiehyet tuntuvat menevän herkästi tukkoon, käy lämpimässä suihkussa lypsämässä maitoa. Yritä saada hierottia rintojen tyvestä asti (kainaloista asti) peukalo otteella kohti nänniä. Näin tiehyet hiljalleen avautuvat. Vauva on myös parhain avaamaan tukoksia imemällä, vaikka tekeekin kipeää.

Syötön jälkeen levitä rintamaitoa nännin ja nännipihan alueelle- Pitää huolta ihosta.
Kipeisiin rinnanpäihin kannattaa laittaa Lanoliinivoidetta tai Bepanthenia. Näitä voiteet ovat tutkitusti turvallisia äidille ja vauvalle. Ei tarvitse pestä pois vaikka imetät.

Kaalinlehtiä on myös käytetty rintojen hoidossa. Jääkaappiviileät lehdet vähentää turvotusta. Käytä kaalinlehtiä maksimissaan 20 minuuttia kerrallaan kolmesti päivässä, sillä kaalinlehtien sisältämät entsyymit saattavat vaikuttaa maidoneritykseen vähentävästi. Myös särkylääkettä voi ottaa pakkausohjeen mukaisesti.

 

Ihania imetyshetkiä sinulle!

Doula & imetysohjaaja 

Nora