Vauvan rauhoittaminen ennen nukkumaan menoa
Onko vauvasi levoton ja tai on yliväsynyt juuri ennen nukkumaan menoa? 

23.02.2022

Ota tästä vinkkini kokeiluun!

Vauvan rauhoittaminen ihaniin uniin

Monet vanhemmat saattavat hieroa ja laulaa vauvalle vaistomaisesti saadakseen tämä rauhoittumaan ennen nukahtamista. Kun hieronnan toteuttaa ennen nukkumaanmenoa säännöllisesti voi hänelle muodostua merkki, että hänen on aika käydä hieronnan jälkeen nukkumaa. Kuten tiedämme rytmit ja iltarutiinit ovat vauvalle kuten myös isommille lapsille tärkeitä.


Kun vauvan yö kunnossa ( illan kaikki toimet hoidettuna) laita vauva sänkyyn tai pidä häntä sylissä ja sivele vähän aikaa. Käytä rentouttavia sivelyjä,  joista vauva näyttää nauttivan. Lopeta sivelyt kun vauva nukahtaa. 

Vatsan sively

Jos vauvalla ei ole vatsavaivoja hän saattaa nauttia selällään makoilusta ja vatsan hellävaraisesta sivelystä. Aseta kätesi vauvan vatsan päälle ja kierrä kädellä myötäpäivään sivellen vatsaa sormilla ja kämmenellä. Pidä kosketus kevyenä ja kevennä sitä entisestään kun vauva näyttää rennolta ja uniselta. Loppuvaiheessa kosketuksen tulee olla lähes huomaamaton.


Pään ja kasvojen sively


Jos pidät vauvaa sylissä ennen kuin nukahtaa hiero hellävaraisesti hänen päätään ja kasvojaan. Sivele sormella poskia hitaasti ja rytmikkäästi. Katso vauvaa ja juttele tai laula hiljaa. Laita toinen kätesi vauvan takaraivolle siten, että etusormi on vauvan hiusrajassa. Sitten taaksepäin niskaan asti. Sivele hellävaraisesti ja jatka niin kauan kun se näyttää rauhoittavan vauvaa.

 

Yksin nukkuminen lapsipsykologin näkökulmasta

Monet pikkulapset nukahtavat vain jos huoneessa on toinen vanhemmista. Hellittely on tärkeä osa vanhemmuutta, mutta on myös tärkeää että lapsi itsenäistyy ja oppii nukahtamaan yksin. Kun vauva Noi 4 kuukauden ikäinen totuta hänet tiettyyn nukkumaanmenorutiiniin. Jos hän imee rintaa tai syö pullista, ota rinta tai pullo pois suusta vähän ennen kuin hän nukahtaa. Pane vauvan sänkyyn ja sivele häntä halutessasi kunnes nukahtaa. Vähennä muutaman viikon kuluessa antamaasi "uni apua" ja totuta vauva nukahtamaan yksin. 


Kohti parempia unia! ❤️


Doula Nora