Vauvahieronta

Yksilöhieronnat & vauvakurssit vanhemmille

Vauvahieronnan yksilöohjaukset


Jo pitkään on oltu selvillä siitä, että hieronnalla on terapeuttinen vaikutus aikuisiin, mutta länsimaissa on ymmärretty vasta viime aikoina, että hieronta on hyvöksi myös lapselle. Joillakin seuduilla Afrikassa, Aasiassa on ollut tapana jo vuosisatoja hieroa lapsia päivittäin.

Vauvahieronta on tärkeä hoitomuoto, jota tarjoan asiakkailleni hoitolassani. Hoitoa tarjotaan, jotta vanhemmat saavat tukea vauvan alkutaipaleella, apua itkevien, unihäiriöistä ja syömisongelmista kärsivien vauvojen hoitoon ja tietoa vauvan kehityksestä.  Vanhemmat saattavat olla hermostuneita vauvan jatkuvasta itkusta, jolloin pelkäävät jopa lapsen kosketusa. Se aiheuttaa ongelmia, koska vauvat tarvitsevat paljon myönteistä koskettelua tunteakseen olonsa turvalliseksi. Vauvaa voi olla joskus myös vaikea tulkita, jolloin vauva hermostuu entisestään.  

Intialaisella ja vyöhyketerapeuttisella Vauvahieronnalla pyritään hoitamaan kehosta epätasapainotiloja, kuten lihasjumeja, jotka voivat lisätä itkuisuutta, levottomuutta, syömisen kanssa haastetta ja jopa uniongelmia. 

Kuinka usein vauva olisi hyvä hieroa ammattilaisella?

Hoito tuo parhaiten apua useammalla hoitokerralla. Koliikkivauvoille suositellaan tiivistä hoitoa viikon-kahden viikon ajan, jotta vauva saisi parhaimman avun vaivoille. Myös vanhemmat voivat kotona tukea hierontaa antamillani hierontaohjeilla. Vanhemman tekemä hieronta tuo lapselle turvaa, myönteistä kokemusta ja säännöllisesti tehtynä helpottaa merkittävästi pienokaisen oloa. 

Hieronnassa lihakset saavat rentoutua, keho tasapainottuu ja jumit helpottavat. Voit huomata jo muutaman hoitokerran jälkeen eron lapsessa, kun hän alkaa rentoutua ja nauttii kerta kerran jälkeen enemmän tekemästäsi hoidosta. Kokemuksen karttuessa opit itse myös tunnistamaan vauvan jumit ja hieronnan tarpeen. 

Ensimmäisen hierontahoidon yhteydessä äidille tehdään haastattelu raskauden kulusta, synnytyksestä, vauvan ja äidin hyvinvoinnista sekä perheen nykytilanteesta, jotta vauvan vaivojen mahdollisista syistä saataisiin mahdollisimman monipuolisesti tietoa. 

Vauvasi voi hyötyä hieronnasta jos hänellä on:

 • itkuisuutta, kipuitkua
 • ruoansulatusongelmia, ummetusta, koliikkia
 • puklailua tai refluksia
 • röyhtäytysvaikeuksia
 • uniongelmia
 • 3-4 kk hulinat
 • jäykkyyttä tai toispuoleisuutta kehossa
 • imuotteessa vaikeuksia tai rintaraivareita
 • kireä kieli- tai huulijänne
 • yleistä tyytymättömyyttä
 • liikkuminen ikätasoaan jäljessä
 • ollut haasteita elämän alkutaipaleella tai hän on syntynyt ennenaikaisesti

Lisää vauvahieronna hyödyistä vauvoille, joilla edeltäviä vaivoja

Vyöhyketerapialla rentoutetaan vauvan koko kehoa

Hoidoilla saadaan niska ja hartiat rentoutumaan jolloin myös pallea (hengityslihas) rentoutuu. Tämä heijastuu suolistoon joka tällöin myös rentoutuu. Lyhyt ja tehokas hoito antaa paljon helpotusta vauvan oloon, ja kun vauva rentoutuu koko muu perhe voi myös paremmin.

Hoidoilla rentoutetaan kokonaisvaltaisesti vauvan kehoa

Vauvan imuote on hyvä tarkistaa jos kehossa on jumitiloja. Jos imuote sattuu ja on pillimäinen, niin vauvan lihakset suun ympärillä ovat jännittyneet. Käyn lyhykäisesti hoitokerralla läpi äidin ruokavalioa. Mikäli vauvan uloste on vihreä tai limainen, niin se tarkoittaa yleensä, että äiti on saattanut syödä jotain mistä vauvan suolisto ei pidä.

Suositus vauvoille jolla on ollut hankala synnytys. 

Hankalalla synnytyksellä tarkoitetaan esimerkiksi nopeaa synnytystä, pitkää synnytystä, sektiota, imukuppisynnytystä, refluksia, ummetusta tai napanuoraa vauvan kaulan ympärillä. Jäntevä levoton vauva, joka huitoo ja potkii viestittää, ettei kaikki ole hyvin kehossa.

Jos suolisto-ongelmat jatkuvat pitkään voi olla kysymys koliikkivaivoista. 

 • Suosittelen ainakin kolme käyntiä tiiviisti (viikon sisällä), koliikkivaivojen helpottamiseen, jotta hoito onnistuu mahdollisimman hyvin. 


Hieronnan kesto

Vauvahierontaa toteutetaan aina vauvan ehdon mukaisesti. Eli voit syöttää ja vaihtaa vauvalle vaippaa kun tuntuu siltä. Ensikäynti 75-90 min. Tästä ajasta n. 30 minuuttia on vauvan hierontaa ja muu aika vanhemmille annettavaa ohjeistusta ja yhdessä keskustelua teen /kahvin kera. 

Muistathan varata riittävästi aikaa käynnille. Toivottavaa olisi saapua n. 10 min ennen hoidon alkua. 

Seuraavat hoitokerrat ovat n. 45-60 min. ( ei tarvitse niin pitkää alkuhaastattelua)

Paikka

Teen vauvahierontaa toiveidesi mukaan joko kotikäyntinä tai sitten kotivastaanotollani Veikkolassa. Kotikäynteihin lisätään Veikkolan ulkopuolella matkakulut ( 0,22 snt/km).


Vanhempi- Vauvahieronta kurssi pienryhmässä
(max. 6 vauvaperhettä)


Vastasyntyneen hieronnassa keskitymme pienen vauvan hieronnan ja kosketuksen erityispiirteisiin. Käymme kahden kurssikerran aikana läpi koko vauvan hieronnan. Lisäksi saat neuvoa kantoliinan käytössä, vauvan kapalointiin, mahdollisten vatsaongelmien hoidosta sekä kosketuksen ja hieronnan positiivisista vaikutuksista vauvaan. Keskustelemme myös ruokavalion merkityksestä imetyksen aikana.

Vauvat mukaan kurssille!

Kurssiaikataulu

Ensimmäinen tapaaminen ke 6.4.22 klo. 12:30-14:00

 • Vauvahieronnan vaikutukset: verenkiertoon, hengitykseen ja ruoansulatuksen vahvistamiseen, oksitosiinin lisääntymiseen jne. Hierontaöljyt, hieronta- alaraajat, vatsa, selkä, korva, pää. Kapalointi.
 • Varaathan hyvin aikaa tapaamiseen, sillä hieronnassa edetään vauvantahtisesti ja mahdolliset syötöt välissä. ☺️

Toinen tapaaminen ke 20.4.22 klo. 10:00-11:30
Kun olet ilmoittautunut ensimmäiselle kurssi kerralle osallistuminen on automaattisesti myös seuraavalle tapaamiselle.

 • Ohjelma: Vauvan kantaminen/pystyasento, opetellaan kantoliinan käyttö, The Happiest babies menetelmä vauvan rauhoittumisessa. Vauvan hierontaa- vatsa, rinta, yläraajat, kasvot, energinen jumppa.

Lisätietoa ryhmästä

Ryhmä kokoontuu kahdella kerralla, 2 x 90 min.  Ryhmässä vanhempi hieroo vauvaa ohjaajan ohjaamana. Vauvalle kannattaa laittaa helposti puettavaa vaatetta päälle. 

Saavuthan paikalle vain ja täysin terveenä. Tervetuloa!

KURSSIN SISÄLTÖ

 • Vauvahieronnan vaikutuksia: hengityksen syveneminen, ruuansulatuksen paraneminen, verenkierron vilkastuminen, vaikutus hormoneihin ja hermoston toimintaan.
 • Kosketuksen merkitys vauvan kehitykselle.
 • Happiest Baby-rauhoittamismenetelmän opettelu
 • Äidin ja vauvan varhaisvaiheen vuorovaikutuksen tukeminen ja merkitys vauvan kehitykselle.
 • Kantamisen edut ja kantoliinan käytännön harjoittelua.
 • Vauvan kantoasentojen harjoittelua ja vauvan motoristen taitojen kehittymisen tukeminen esim. oikeaoppisen kääntymisen harjoittelun avulla.
 • Vauvajumppa- vauvan motoriikan ja resiprokaalisuuden (vuorotahtisuuden) tukeminen erityisen vauvajumpan avulla. Tämä liikesarja on myös ihana opettaa kotona vauvan isälle! Vauvat nauttivat liikkeestä!
 • Vauvan vatsakivut, ilmavaivat ja refluksioireet sekä niiden hoito hieronnalla ja ruokavaliolla. Jos vauvallasi on runsaasti vatsaoireita, suosittelen tuomaan hänet yksilöhoitoon, jossa saat myös yksilölliset hoito- ja hierontaohjeet kotiin.
 • Hieronnassa käytettävät luomuöljyt sekä turvalliset eteeriset öljyt vatsakipujen, unettomuuden ja levottomuuden apuna. Kurssilla on myös myytävänä öljyjä.
 • Käytännössä harjoittelemme koko vauvan hieronnan intialaisen vauvahieronnan metodein ja opettelemme muutamia hyödyllisiä akupainantapisteitä (esim. rauhoittaminen, nukuttaminen, vatsan toimintapisteet, ym.) sekä vyöhyketerapiaa (esim. suolisto, rentoutus, rauhoittaminen)
 • Opettelemme kurssilla kantoliinan sidonnan toisella tapaamiskerralla.

Paikka

Ryhmä järjestetään kotivastaanotolla Veikkolassa. 

Kaskimäentie 1, 02880 Veikkola, Kirkkonummi. puh. 0458048373. 

Hinta 

Kahden Kurssin hinta yht. 90€. Maaliskuun tarjous -10% norm. hinnasta.

sisältäen kattavan kurssimateriaalin, piirrokset sekä kurssilla käytettävät hierontaöljyt. 

Tarjolla kahvia, teetä.

Maksu

Hieronta maksetaan ensimmäisellä kerralla korttimaksulla tai halutessaan tilisiirrolla, laskulla. 

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen on sitova. Kurssin voi peruttaa sairaustapauksessa. Ilmoitus mahdollisimman pian kurssin järjestäjälle puhelimitse viestillä tai sähköpostilla. Tällöin kurssimaksu palautetaan. Muuten ei palautusta hyvitetä. 

Huom!

Huomioithan, että Doulana päivystän myös synnyttäviä asiakkaita. Päivystysaikana voin joutia perumaan nopealla varoitusajalla tapaamisen. Ilmoitan aina mahdollisimman pian muutoksista ja järjestetään uusi sopiva aika. Kiitos paljon ymmärryksestä. ❤️Vauvahieronnan kurssi terveydenhoitoalalla työskenteleville- Tulossa 2022!

Hei, perheiden & vauvojen kanssa työskentelevät! 


Neuvola, perhekeskus, tyhy- päivän järjestäjät, muut vauvojen kanssa työskentelevät tahot- nyt olisi hyvä mahdollisuus syventää omaa osaamistaan vauvahieronnan kurssilla. Kurssille suositellaan osallistumaan vain jos työskentelet perheiden ja vauvojen kanssa. 

Kurssilla saat eväitä ohjata perheitä itkuisen vauvan hoidossa. Vauvalla voi olla ensimmäisten kuukausien aikana vatsavaivoja, koliikki- kipu oireilua, refluksia, ummetusta, päänsärkyä, lihasjännityksiä ( toispuoleisuutta kehossa) jne. Vauvahieronnalla näitä oireita saadaan hieromalla usein helpotettua. 

Vauvahieronnassa käytetään Intialaisia ja vyöhyketerapeuttisia hieronta otteita. Vastasyntyneen hieronnan harjoittelussa keskitymme pienen vauvan hieronnan ja kosketuksen erityispiirteisiin. Käymme kurssilla läpi miksi hieronta on tärkeää, mihin vaivoihin siitä voi olla apuja, kosketuksen ja hieronnan positiivisista vaikutuksista vauvaan. Keskustelemme myös äidin ruokavalion merkityksestä imetyksen aikana. Opetan myös The happiest baby menetelmää vauvan rauhoittamiseen kapaloinnin avulla. 

Tältä kurssilta saat vinkkejä omaan työhösi sekä perheiden ohjaamiseen, tukemiseen, jossa vauvalla on mm. vatsavaivaa, levottomuutta ja itkuisuutta. Älä jää puremaan hammasta yhteen, vaan ole yhteydessä niin sovitaan yrityksellesi mukava ja antoisa kurssi päivä!

Lisätietoa kurssista tulossa pian! 


Laita viestiä jos kiinnostuit.


Vauvaperheiden palvelut 

Doula Nora