Rentoutuminen synnytyksessä- miten rentoutumista voi harjoitella?

20.01.2022

Muistan kuinka oma matka synnytyssairaalaan tuntui elämäni pisimmiltä minuuteilta. Toiveenani oli jo odotusaikana, että pystyisin olla kotona mahdollisimman pitkään synnytyksen käynnistyessä. Toiveeni toteutui tässä kohtaa, sillä sairaalaan saavuttuani synnytys oli edennyt niin pitkälle, että pääsin suoraan synnytyssaliin. Neljän tunnin sisällä sairaalaan tulosta tyttäreni syntyi. Synnytysmatka on ainutlaatuinen, herkkä ja jokaisella kerralla hieman erilainen. Synnytys ei mene aina toiveiden mukaan, siksi siihen on tärkeä valmistautua. Kahden lapsen synnyttäneenä olen saanut kokea kaksi ihan erilaista synnytystä. 

Rentoutuminen ja hengittely on synnytyksessä ja jo odotusaikana tärkeää. Rentoutunut keho vapauttaa synnytyshormonit ja auttaa kivun hallinnassa, kuljettaa synnytystä eteenpäin kohti vauvan syntymää. Myös omassa synnytyksessäni rentoutumisen harjoittelusta oli paljon apua synnytykseen ja auttoi minua jaksamaan synnytyksessä pitkälle ilman lääkkeitä. 

Jo odotusaikana olisi hyvä harjoitella rentoutumista, vähentää stressiä. Hengittelyä voi myös harjoitella yksin tai yhdessä tukihenkilön kanssa. Rentoutumiseksi ei kuitenkaan tarvita kikka kolmosia ja suurin osa tapahtuu myös tiedostamattamme. Sinulle, joka kaipaat kuitenkin keinoja rentoutumiseksi ja apuvälineitä myös synnytyksessä rentoutumiseen niin päätin kirjoittaa tämän artikkelin. Toivottavasti tästä olisi sinulle apua. 

Miksi rentoutuminen on  tärkeää?

Kehon ja mielen voima on valtava. Jokaisella naisella on synnytyshormonit, jotka lievittävät kipua ja auttaa vauvaa syntymään. Tiesitkö, että kehon ja mielen hormonit ovat parhaimmillaan tehokkaampia kuin mitkään lääkkeet. Siksi rentoutuminen synnytyksessä on tärkeää, jotta nämä hormonit pääsevät vaikuttamaan. 

Mikä sinua rentouttaa?

Rentoutuminen on mielentila, jossa pääsee kokemaan hyvänolon ja positiivisia tunteita. Kyse on ajatuksista ja tunteista, turvallisuuden tunteista. Et tarvitse temppuja rentoutumiseen, mutta joskus on hyvä pysähtyä pohtimaan mikä olisi sinulle sopiva tapa. Alla olevilla vinkeillä voit löytää sinulle sopivan keinon rentoutua odotusaikana ja synnytyksessä. Toivon näistä olevan sinulle apua. 

Mielikuva harjoitus

Mielikuvat auttavat jaksamaan yli vaikeiden hetkien ja tilanteiden, stressaavissa tilanteissa.  Näillä keinoilla voit harjoitella rentoutumista jo odotusaikana ja pitää mielessä synnytyksessä.

Listaa ensin muutama tapa tai keino, jota käytät yleensä rentoutuaksesi stressaavassa tilanteessa tai sen jälkeen. Tarvitaanko niiden käyttämiseen jotain? Minkälainen ympäristö sinulla silloin on? Oletko sisällä vai ulkona? Meditoitko, joogaatko vai rentoudutko hyvän kirjan äärellä, musiikkilla, herkuttelulla, mukavalla Netflix sarjalla...?

Pohdi sitten missä paikassa olet onnellinen tai tilanteita joissa koet suurta onnea, rentoutta, mukavuutta. Jos sinulla on tukihenkilö tai ystävä kerro hänelle tämä paikka ja miettikää yhdessä, miten samanlaisen hyvänolon ja fiiliksen voisi tuoda mieleen synnytykseesi? Onko sinulla valokuvaa paikasta vai liittyykö paikkaan musiikkia, tuttua tuoksua? Pohdi, miten tukihenkilö voisi muistuttaa sinua niistä tilanteista ja fiiliksestä synnytyksen tai muuten stressaavan tilanteen aikana. Tarkoituksena olisi, että saisit mielikuvista hyvän olon tunteen kehoosi ja mieleesi. Tämä auttaa sinua jaksamaan vaikean tilanteen yli. Anna mielikuvien vyörytä ajatuksiisi. 

Affirmaatio- voimakortit odotukseen ja synnytykseen

Voimaannuttavat sanat ja sanaparit synnyttävät iloa ja toivoa odotusaikana ja synnytyksessä. Voit nostella yhden tai useamman kortin päivässä, kun koet että tarvitset pientä kannustusta päivääsi. Näitä voimaannuttavia sanoja voit käyttää synnytyksessä kun on kiperä paikka. Myös tukihenkilösi voi opetella muutaman sinulle tärkeän voimasanan ja toistaa synnytyksessä. 

Minun suosikkini on: Hidasta elämää kuvakortit. Doula Viliinalla löytyy Holvi.fi kaupasta kumppanille voimalauseet synnytykseen. 

Pian minulla on myös verkkokaupasta saatavilla synnyttäjälle affirmaatiokortit sähköisessä muodossa! Kysy lisää. 

Mielikuvat synnytyksen apuna

Avautuminen

Keskity kuvittelemaan, miten supistus avaa aina kohdunsuuta enemmän ja enemmän. Lantionpohjaa voi ajatella ison kukan lailla, joka supistuksen aikana avaa terälehtensä. Jokainen supistus tuo vauvaa lähemmäksi syntymän hetkeä. Kuvittele, että rentoutuminen valuu päälaelta kohti lantiota ja siitä edelleen kohti lattian suuntaan. Voit antaa hengityksen ja äänen kulkea vapaasti kehossasi.  Hengittele syvään sisään nenän kautta 4 sekuntia ja puhalla ulos 6 sekuntia (sen verran mikä tuntuu hyvältä). Huokaile supistusten välissä.

Supistuksen aikana 

Sano mielessäsi tai pyydä tukihenkilöä toistamaan seuraavaa: rentoutan kasvot, vatsan, pakarat, reidet, ja lantionpohjan. Vielä tarkemmin: Rentoutan otsan, posket, nenän, leuan ja korvat. Rentoutan kädet, sormet... Kohdista ajatus aina yhteen lihakseen kerrallaan. Kun pidät leuan täysin rentona, lantionpohja rentoutuu. Suun ja lantionpohjan välillä on suora hermoyhteys, joten molemmat olisi hyvä saada rennoiksi. 

Ajatusten tyhjentäminen

Supistusten välissä on hyvä kerätä voimia. Anna ajatuksesi tyhjentyä tai voit palauttaa mieleen sen, miten pitkälle olet jo päässyt. Iloitse kaikesta siitä mikä on jo takanapäin, älä mieti tulevaa. Pysy positiivisena, vaikka välillä tuntuisikin ettei jaksa enää senttiäkään. Vauva on pian sylissäsi. 

Jooga videot

Jooga rauhoittaa, syvärentouttaa ja samalla hoitaa sekä mieltä, että kehoa. Etenkin loppuraskaudessa lihakset voivat tuntua kireiltä ja olo raskaalta, turvottaa, ei saa nukuttua riittävän hyvin. Jos tämä voisi toimia kohdallasi rentoutumisena, kokeile joogata kotona. Joogan oppimia asentoja, liikkeitä ja hengitysharjoituksia voi hyvin hyödyntää synnytyksessä, joka auttaa synnytystä etenemään ja vauvaa optimaaliseen asentoon kohdussa. Voit tehdä tätä kotona turvallisesti videon välityksellä. Esimerkkejä joogavideoista: Yogobe, olo.fi, spinning babies- daily essentials. 

Yogobe on joogavideoita tarjoava palvelu, missä voit valita monesta erilaisista joogasuuntauksesta mieleisesi. Sivustolla on raskaus- ja äitiysjoogavideoita sekä opastusta mitä erityispiirteitä raskaus tuo joogan harrastamiseen.

Kirjavinkki: Paras joogakirja: Malla Rautaparta- raskaus, synnytys, äitiys. Äidiksi omaa kehoa kuunnellen.

Äänitteet

Synnytykseen liittyvä rentoutusäänite voi auttaa rentoutumaan jo raskausaikana positiivisten mielikuvien kautta. Näin voit käyttää samaa äänitettä myös synnytyksessä kun ääni on jo tuttu. Raskausajan meditaatio vahvistaa kehon luontaista rentoutumiskykyä ja intuitiota. Rentoutumisen avulla voidaan luonnollisella tavalla hallita kehon kiputiloja, väsymystä sekä luodaan parempi yhteys omaan sisäiseen itseen.

Esimerkki linkkejä äänitteistä. Ei mainonta vaan sinun avuksesi. 

  • Happy Mind- youtube (ilmainen)
  • Vienon kaupasta- Terveys ja Valmiina synnyttämään - äidin rentoutus (5,99e)
  • Doula Greta Rossi- rentoutusäänitteet synnyttäjälle (7,70e)

Hypnosynnytys kurssi- syvärentoutumiseen ja pelkojen vähentämiseen

Jos kaipaat rentoutumista, stressinpoistoa ja synnytyspelkojen työstöä, niin voit käydä kurssin, jossa harjoitellaan syvemmin rentoutumista, stressin lievittämistä eri keinoin. Suositus- Rento Synnytys -verkkokurssi. (59€). Jaga Hyväksi havaittu kurssi, ei mainontaa. Kursseja on nykyisin paljon tarjolla. 

Kurssi perustuu hypnosynnytykseen. Hypnosynnytys on mielen ja kehon syvärentouttamista, ei kenenkään hypnotisointia. Kurssilla pääset harjoittelemaan mielen hallintaa ja rentoutusta, joista on apua synnytykseen. 

Vyöhyketerapeuttinen raskaushieronta

Vyöhyketerapeuttinen hieronta on ihana, syvärentouttava, lempeä, mutta tehokas hoito raskaana olevalle ja synnyttäneelle. Hoidon aikana käsitellään kehon vyöhyketerapeuttisia hoitopisteitä ja hoidetaan koko kehoa intialaiseen Ayurveda-hierontaan pohjautuvin lempein, rytmisin ottein. Vyöhyketerapeuttisella hieronnalla on lukuisia positiivisia vaikutuksia ja etenkin syvärentoutukseen. Tätä kannattaa kokeilla, mikäli työt stressaa, on uni, keskittymis vaikeuksia. Hyvä hoito synnytykseen valmistautuessa. Vilkastuttaa aineenvaihduntaa, vähentää turvotuksia ja tehostaa pallea hengitystä, joka on hyödyllinen sinulle ja vauvallesi. 

Minulta saat vyöhyketerapeuttista raskaushierontaa, hemmoittelua kotivastaanotolla Veikkolassa, Kirkkonummella. 

Luonnon rauhoittava voima

Luonnossa liikkuminen edistää mielen hyvinvointia. Parhaimmillaan luonto tai viherympäristö auttaa palautumaan stressistä, houkuttelee liikkumaan tai nauttimaan luonnosta yhdessä tukihenkilön/perheen kanssa. Rauhallinen kävely luonnossa elvyttää, rauhoittaa ja lievittää stressiä. "Tutkimusten mukaan luonto herättää valmiuden havaita myönteisiä tunteita, koettu terveydentila paranee, ja tyytyväisyys lisääntyy". "Jo viiden minuutin oleskelu metsässä vähentää stressihormoni kortisolin määrää veressä. Verenpaine laskee, syke rauhoittuu.

Luonnon bakteerit myös hoitavat kehoa. Luonnon maaperässä asustelevan Mycobacterium vaccae -bakteerinon havaittu kohottavan myös mielialaa aivojen välittäjäaineen serotoniinin avulla. Kun oleskelet luonnossa tai möyhit maaperässä, tulet samalla hengittäneeksi kyseistä bakteeria. " Metsän pöly". Hengittele siis metsän raikasta ilmaa ja tyhjennä ajatuksesi.

Aromaterapia

Tuoksut voivat tuoda joillekin rauhoittavaa vaikutusta. Monelle sana aromaterapia tuo mieleen tuoksulyhdyt ja diffuuserit. Aromaterapiaa voidaan käyttää kuitenkin myös iholle (sekoita muutama tippa tuoksua kasviöljyyn ja sivele iholle). 

Huom! Ole kuitenkin aina varovainen raskaana ollessasi eteeristen öljyjen kanssa. Joillekin tuoksut saavat aiheutettua huonoa oloa, etenkin jos sinulla on raskauspahoinvointia. Yritit ovat luonnollisisa, mutta vahvoja eikä niistä ole tutkimusta, kuinka vaikuttavat sikiöön. Osa yrteistä voi nostattaa verenpainetta. Eteerisiä öljyjä kuitenkin paljon käytetään, mutta oman harkinnan mukaan. 

Avuksi keskittymiseen 


Käy pitkällesi tai  etätoimistolla istuessasi laita tuoksulyhtyyn tippa rosmariinia. Huomioi, että rosmariini nostattaa verenpainetta! Rosmariini antaa potkua, auttaa keskittymään.

Uniongelmiin

Jos sinulla on vaikeuksia unen kanssa, kokeile laventelia. Tipauta tippa laventelia tuoksukiveen tai lisää sitä tippa ruokalusikalliseen öljyä ja sivele öljyllä niska, ranteet ja jalkapohjat.  Öljyä ei kannata sivellä niskaan tai ranteisiin, jos olet menossa seuraavana aamuna aurinkoon.

Eteerisiä öljyjä on saatavilla verkkokaupastani- Frantsila yrttitila

Toivottavasti nämä auttavat sinua eteenpäin!

Ihanaa synnytysmatkaa!

Doula Nora

Vauvaperheiden palvelut

Doula Nora